شهرسازی اصفهان سرآمد شهرهای ایران است
بنیانگذار جامعه مهندسی شهرسازی ایران، اصفهان را سرآمد شهرهای ایران در بخش شهرسازی دانست و گفت: عوامل زیادی در این سرآمدی دخیل بودهاند؛ چرا كه شهر اصفهان در یك زیستبوم ممتاز واقع شده است.
به گزارش خبرنگار ایمنا، احمد سعیدنیا صبح امروز (پنجشنبه) در مراسم اعلان عمومی شروع فرایند تهیه طرح جامع شهر اصفهان اظهار كرد: مادیهای این شهر كه در بخشهای مختلف شكل گرفته ریشه در دوران مادها دارد و بیانگر تاریخ اصفهان است.
وی با بیان این كه زیبایی شهر در وجود دشت ها، رودخانه و كوه است، افزود: كسانی كه در زمان شاه عباس حداكثر استفاده را از این عناصر طبیعی كرده و اصفهان را به نصف جهان ارتقا دادند را نباید فراموش كرد.
شهری همپای اصفهان در دنیا وجود ندارد
مؤلف كتاب سبز شهرداریهای كشور با بیان این كه شهری همپای اصفهان در دنیا وجود ندارد، گفت: عناصر فرهنگی، معماری ، طبیعی و تعصب شهروندان به وجود این شهر در رشد اصفهان تأثیر گذار بوده به طوری كه میتوان گفت این شهر را شهروندان ساختهاند.
سعیدنیا ادامه داد: اهمیت دیگر شهر اصفهان پیشتازی در شهرسازی مدرن است.
وی با بیان این كه نخستین طرح بعد از قانون تعریز در سال ۱۳۱۲ تصویب شد و پس از آن طرحی در ایران نداشتیم تا این كه كوچس در سال ۱۳۳۷ طرح دیگری تهیه كرد، اظهار كرد: در گذشته طرح ارگانیك مطرح شد، اما متأسفانه مورد توجه قرار نگرفت در حالی كه تاریخ شهر را نباید به نگاه تحقیر نگریست.
بنیانگذار جامعه مهندسی شهرسازی ایران با تأكید بر این كه ناكارآمدی طرحها به دلیل اجرایی نبودن آنها زیاد است، گفت: من حافظ تفكر شهرسازی در كشور هستم و معتقدم باید طرحها را تحلیل كنیم و صرفاً به نقد بسنده نكنیم.
وی افزود: اصفهان نخستین طرح ساختاری كشور را تهیه كرد و شهر و مناطق پیرامون آن را به صورت یكجا دید، گفت: شهر پدیده منطقهای است و اگر آن را منطقهای نگاه نكنیم آب و حیات را ندیدهایم، جدا كردن شهر از منطقه بزرگترین مشكل طرحهای شهری بوده است.
سعیدنیا تصریح كرد: به راستی نمیدانم داخل جعبه سیاه برنامه جامع شهر اصفهان چیست، اما پیش بینی میكنم سنگ بزرگی برداشتهایم كه باید از عهده آن برآییم.
وی تصریح كرد: مواجه شدن با شهروندان و تداخل ذینفعان و ذی نفوذان یكی از پیچیدهترین مسائلی است كه پیش روی برنامهریزان شهری قرار میگیرد.
بنیانگذار جامعه مهندسی شهرسازی ایران شعبه اصفهان افزود: در پاسخ به این كه چرا طرحهای قبلی تحقق پیدا نكرد باید گفت دلیل مهم آن در مدیریت شهری یا نبود بودجه یا كارشناس است.
بزرگترین انقلاب شهرسازی با مشاركت مردم رخ میدهد
وی خاطرنشان كرد: مدیریت شهری امروزه برای تأمین منابع درآمدی مجبور به انجام معامله و چانهزنی است درحالی كه بزرگترین انقلاب شهرسازی وقتی رخ میدهد كه مردم مشاركت داشته باشند.
سعیدنیا با اشاره به دلایل موفق نبودن طرحهای شهری گفت: تمام پیشنهادات طرحهای جامع شهری تنها به شهرداری باز نمیگردد بلكه به آموزش و پرورش، وزارت نیرو، راه و شهرسازی، بنیاد مستضعفان و سایر نهادهایی كه در شهرها صاحب زمین هستند، مربوط است.
وی ادامه داد: ۲۸ نهاد در تولید فضای شهری و احداث مؤسسات دخیل هستند كه هیچكدام دیگری را قبول ندارند و با یكدیگر هماهنگی ندارند، اما در این مسیر الگوی سیاسی برای هماهنگی دستگاهها و الگوی شهرسازی یكپارچه یا همان حكمروایی خوب در شهرها لازم است.
بنیانگذار جامعه مهندسی شهرسازی ایران تأكید كرد: اگر نتوانیم مدیریت بخشی را به مدیریت میان بخشی تبدیل كنیم این طرح جامع نیز با شكست مواجه میشود.
وزارت راه و شهرسازی ابزار لازم و قانونی برای نظارت بر شهر را ندارد
وی با بیان این كه وزارت راه و شهرسازی ابزار لازم و قانونی برای نظارت بر شهر را ندارد و بسیاری از پروندهها را برای حصول نتیجه به دادگاه ارسال میكند، گفت: از طریق دادگاه نمیتوان این مسائل را نظارت كرد.
سعیدنیا اظهار كرد: براساس قانون، نظام مهندسی ناظر بر ساخت و سازهای شهری است، اما آیا به راستی تا كنون توانسته وظیفه نظارتی خود را به درستی انجام دهد؟ آیا تقلبی در ساخت و ساز و امضافروشی توسط مهندسان ناظر انجام نشده است و همه نظارتها صحیح بوده است؟
وی با بیان این كه اقتصاد مستغلاتی شهرها كه میخواهد تمام اقتصاد را به ساختمان تبدیل كند، نمیگذارد سازمان نظام مهندسی نظارت خوبی داشته باشد، افزود: از معتمدان شهر، نمایندگان شوراهای محله، نماینده دانشجویان و سایر اقشار صاحب نظر باید نظرخواهی شود چرا كه آخرین جایی كه میتواند نظارت مؤثر داشته باشد، نظارت مردمی است.
وی تأكید كرد: نهادهای مردمی مسئول هستند چرا كه نظامنامه و آییننامه دارند، پس برای ارتقای شهر باید به سازمانهای مردم نهاد تكیه كرد.